Medevi Brunn

Walk down to the old well and taste the water that is renowned for its healing qualities. Relax with a cup of tea under the trees in the park to the tunes of Medevi’s own brass orchestra – the Medevi Brunnsorkester. Visit the spa church, play a game at the old skittle-alley or explore the ecological skincare products for sale at the shop.

 

Högbrunnen håller öppet 11.00-19.30 för provsmakning av brunnsvattnet.
Apoteksbyggningen är öppen 13.00-21.30. Apoteksmuséum, utställning, butik
Guidning utgår dagligen vid flaggstången kl 16.00. 60:- vuxen, 30:- barn

Välkommen till Medevi Scandinaviens äldsta Hälso Brunn "Spa". Urban Hjärne doktor och uppfinnare upptäckte källan 25 Juli år 1678 genom en analys av vattnet från Medevi. Analysen visade dess speciella kvalité:

 
"Lider ni avvärkande ben, ofruktsamhet, psykisk eller fysisk sjukdom, tveka då inte att besöka Medevi Brunn"
Så kunde det se ut när Medevi gjorde reklam för källan på 1700 talet. Källan grundades 1678 av Urban Hjärne , det är den äldsta Hälso källan i Sverige , makalöst många byggnader är bevarade från den tiden. En del av byggnaderna har blivit vackert renoverade, och är idag använda till hotell och vandrarhem. Öppet från Midsommar
"Vattnet är förmer än andra medikamenter, det är livligt och klart för ögonen, och då det är nyss upptaget, spritter det som vin, med otaliga små pärlor, behagligt i smaken.
Teater i Högbrunnen
3 Juli - 2 Augusti, Tisdag-Lördag kl 18.00, Söndag kl 13.30. OBS! 25/7 kl 13.30
Biljettpris 260:-
"Ungefär som Tony Curtis" ett sommarspel av och med Uffe Holmertz.
Bokas på 073 986 45 45.
Biljetterna kan hämtas ut vid Högbrunnen en timme innan föreställning.
Efter att Gustaf Soop som förövrigt var släkt med Heliga Birgitta hört talas om Medevi källan som hade varit i bruk sedan medeltiden , förvärvade han den År1674.
Medevi ägs nu av Medevi Brunn AB. Flera byggnader hyrs ut som sommarstugor, men åretruntboende finns även. Här finns hotell,vandrarhem, värdshus, schweizeri och en rad museer, däribland Apoteksmuseet och Lasarettsmuseet. Under sommarmånaderna juni och juli bedrivs konfirmationsläger på Medevi Brunn, då konfirmander från Stockholmsområdet kommer för att fördjupa sin gudstro. Medevi är även sista depån i cykelloppet Vätternrundan.
Badhuset uppfördes 1878 till brunnens 200 års jubileum. Salt och soda, kamfer, tallbarrs bad, ler inpackning, dusch, bastu och ång bad mm. Stora trä kar användes . 1773 hittades leran av intendent AM Wåhlin Nord Öst om Medevi Brunn. Leran levererades till många andra hälsobrunnar i Skandinavien och Tyskland.
Entren till Spa huset.
Mamsell Ulla kom till Medevi 1792 och tog anställning där. De manliga brunnsgästerna var förtjusta i henne och bjöd henne allt som oftast på kaffe och te. Hon hade sagt till ägaren Odencrantz och kamrer Svanhals att om hon dog så skulle hon begravas "såsom hon stod och befann sig", men det var något som den nya ägaren Virgin och kamreren herr Becklin inte kände till, då mamsell Ulla avled sommaren 1813. Kvinnorna som gjorde i ordning liket upptäckte att mamsell Ulla i själva verket var en man. Man ställdes inför problemet var liket skulle begravas. En brottsling fick inte begravas på Västra Ny kyrkogård, utan istället i den ovigda jorden utanför murarna, men detta rörde sig om en högadlig person. De män som flörtat med mamsell Ulla var förargade, men kompromissade att liket begravdes innanför kyrkogårdsmuren tillsammans med ett barn.
Reseption.
Från och med Måndag 10 Augusti är hotellreceptionen öppen kl 09.00-15.00.
Resturang och café är ej öppet dagligen efter säsong.
Blomsterprakt invid reseptionen.
Brunnsmiljön med dess många bevarade byggnader – bland annat Högbrunnen från år 1809 – hör idag till våra mest betydande medicinalhistoriska monument. Bland övriga byggnader kan nämnas Stora brunnssalongen, brunnskyrkan, badhuset och Medevi Lasarett. De flesta byggnaderna är byggnadsminnesförklarade.

Söndag 16 Augusti 2015 är det sommarmarknad på Medevi Brunn. Marknaden är öppen kl 10.00-16.00. Wärdshuset har öppet och serverar lunch och fika. Välkomna!
Grötlunken har anor från 1870-talet och har fått sitt namn efter den gröt med katrinplommon som brunnsgästerna åt på kvällen. Efter måltiden ställde man upp sig på Stora gången för att "gå ner" gröten i magen till marschmusik. På den tiden gick man en längre sträcka på ett par kilometer och för att känna traditionens vingslag går "den långa" grötlunken av stapeln en gång varje sommar. För dem som vill komma i riktig stämning serveras kornmjölsgröt med katrinplommon som kvällsmål.
Under sommarsäsongen ges dagliga konserter (utom måndagar) av Medevi Brunnsorkester som är en traditionell svenskmässingssextett.
All musik framförs på originalinstrument som är från tiden kring förra sekelskiftet. Denna brunnsmusik kompletteras också med den så kallade grötlunken, där alla är välkomna att deltaga att i lugn takt vandra efter den marscherande orkestern på Stora gången.
Apoteksbyggningen med inredning från 1700-talet, utställningar och souvenirbutik
Dagligen kl. 13.00-21.30
Lazarettsmuseéet - se en mängd accessoarer från lasarettets 300-åriga historia.
Vandringsled
En naturstig med 17 informationstavlor om Medevi Brunn. Starten är vid Högbrunnen och vandringen är ca 2,8 km lång.
 
Medevi Brunns Kyrka.
Kyrkorummet.
Idag kan man bo som gäst i något av de vackra renoverade husen.
Spa-salong med plats f ör 200 gäster.
Vandrarhem under sommartid. Tennis ock miniatyr golf. Jakt och fiske. Badplats och
stor båtbrygga vid Vättern. Vandringsleder.
Hotell rummen i de gamla byggnaderna innehåller 40 bäddar, Konferans rum och resturang med delikata rätter.
Klocktornet.
Värdshus.
Bröllop & Fest

En mer passande plats för bröllop eller fest än Medevi Brunn är svår att hitta.
Medevi Brunn är den perfekta platsen för ett bröllop eller en fest. Valmöjligheterna är många. Vi har lokaler för stora och små sällskap. Vi har en vacker Brunnskyrka och även många passande platser för en borgerlig vigsel. Hotellet och vandrarhemmet har boende i alla prisklasser. Wärdshuset lagar mat efter era önskemål och den vackra miljön ramar in ert festliga evenemang.
Avser 2015
Serveringen Schweizeriet. Medevi Brunnsorkester
Tisdag-Söndag kl 15.00 eftermiddagskonsert vid Schweizeriet
Tisdag-Söndag kl 19.30 kvällskonsert vid Schweizeriet (Torsdagar melodikryss)
Onsdag kl 21.30 högbrunnsdans
Fredag kl 21.45 Skymningskonsert
Söndag kl 8.00 Revelj, konsert från aktivitetsfältet
Måndag-Söndag kl 20.45 marschkonsert vid Socitetsverandan
Måndag-Söndag kl 21.00 Grötlunk